Nieuwsbrief

Maart 2011

Nieuw: Aanmaningen via XpreZ

Eind 2010 heeft Asperion, in samenwerking met TNT, de service XpreZ geintroduceerd. Hiermee werd het voor alle Asperion gebruikers mogelijk om met een muisklik een factuur naar de brievenbus van de klant te versturen.

Vanaf vandaag is de functionaliteit van XpreZ uitgebreid met het kunnen versturen van aanmaningen. Dit gebeurt op dezelfde makkelijke manier als het versturen van een factuur - met een muisklik.

Alle aanmaningen worden daarna voor u afgedrukt, gevouwen, in een envelop gedaan, gefrankeerd, verstuurd en afgeleverd. De kosten? U rekent af per verzonden aanmaning/factuur via een prepaid tegoed, vanaf 99 cent per factuur/aanmaning. U bespaart tijd en kosten, of u nu 1 aanmaning of 100 facturen verstuurt.

Om u kennis te laten maken met XpreZ, biedt Asperion u een gratis tegoed van € 5,-. De verzending van uw eerste aanmaningen of facturen kost dus helemaal niets!

Geinteresseerd? Bel: 088-5 11 11 11 of stuur een email naar helpdesk@asperion.nl

6 vuistregels voor goede tijden

Het gaat goed met uw BV: de omzet groeit en de marges staan niet onder druk. Genoeg reden om tevreden te zijn. Als u dat ook wilt blijven, neem dan een aantal vuistregels in acht. Ze staan in deze checklist (beschikbaar gemaakt i.s.m. DeZaak.nl).
Lees verder...

 

Wist u dat..

U heel goed zicht kunt houden op uw dubieuze debiteuren door hiervoor een aparte debiteursoort aan te maken?

Het betreft hier de debiteuren die u fiscaal nog niet mag afboeken maar waarvoor u wel een voorziening mag treffen en waarbij u gekozen heeft voor de statische methode. Hierbij gaat u als volgt te werk:

1. Kies Setup Wizard > Basisgegevens > Debiteursoorten > onderhoud.
Maak de nieuwe debiteursoort aan: "Dubieuze debiteuren" en koppel deze aan uw bestaande grootboekrekening voor uw standaard debiteursoort.

2. Koppel nu de betreffende debiteuren aan deze nieuwe debiteursoort.
Vink eventueel aan dat u ze niet meer aanmaant.

3. Saldo voorziening opvragen.
Het saldo op uw balans op uw grootboekrekening debiteuren blijft op deze manier gelijk.
U kunt echter nu heel eenvoudig de op te nemen jaarlijkse voorziening voor uw dubieuze debiteuren opvragen in Asperion: Kies Debiteuren > Openstaande posten > Uitgebreid. Maak een selectie op de juiste peildatum, kies de debiteursoort "Dubieuze debiteuren" en de afloopcontrole in geval er toch nog een betaling binnen is gekomen. Dit totaal bedrag boekt u als volgt: afschrijving debiteuren (w/v) aan voorziening debiteuren (of welke omschrijving u hier voor hanteert). Aan het eind van elk jaar controleert u het totaal op dit rapport en vergelijkt u dit met het voorgaande jaar: het verschil tussen beide boekjaren boekt u zoals hierboven beschreven.

4. Afboeken dubieuze debiteuren.
Kunt u het aannemelijk maken dat een dubieuze debiteur niet meer invorderbaar is, dan boekt u deze af op de grootboekrekening voorziening debiteuren of de daarvoor door u bestemde grootboekrekening met eigen omschrijving. Vervolgens kunt u van deze debiteur de BTW weer terugvragen.

Opmerking: Debiteuren kunnen ook geblokkeerd worden, als ze niet actief meer zijn: ze worden dan niet meer aangeboden bij het aanmaken van facturen of verkooporders, maar bij betalingen kunt u hierop nog wel mutaties vastleggen. Op de debiteurenkaart kunt u informatie (notities) vastleggen op het tabblad Notities met een vink "Tonen bij boeken" aan. Bij het aanmaken van een factuur verschijnt er een info-icoontje met de notitie.