Factoring

Er zijn situaties waarbij bedrijven kiezen voor factoring. Dit is in veel gevallen een bewuste keuze, om een aantal voordelen te bereiken. Maar wat betekent factoring nu eigenlijk precies?

Wat is factoring?

Bij factoring wordt er gedoeld op een alternatieve financiering, waar ondernemers gebruik van kunnen maken. In plaats van dat je namelijk zelf achter het innen van een factuur aan gaat, verkoop je jouw openstaande facturen aan een factoring bedrijf. Er zijn een aantal redenen om hiervoor te kiezen.

Voordelen van factoring

Een bedrijf doet uiteindelijk alleen iets wanneer dit ook daadwerkelijk voordelen te bieden heeft. Bij factoring is er dan ook wel degelijk sprake van een aantal voordelen. Het gaat dan om:

  • Directe uitbetaling: Een groot voordeel van factoring is directe uitbetaling. Het is iets waar veel bedrijven natuurlijk erg blij van worden. In plaats van dat je weken en soms zelfs maanden op betalingen wacht, gebeurt dit nu een stuk sneller. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat je middels factoring binnen een aantal dagen het totaalbedrag al binnen hebt.

  • Geen zorgen om onbetaalde facturen: Tegelijkertijd zorgt factoring er ook voor dat je zelf niet meer aan gecompliceerde debiteurenbeheer hoeft te doen. In plaats daarvan krijg je al op korte termijn je geld binnen. De individuele onbetaalde facturen zijn niet langer jouw probleem.

Nadelen van factoring

Tegelijkertijd zijn er niet alleen voordelen van factoring. Anders zou natuurlijk iedere organisatie hier meteen voor kiezen. Qua nadelen van factoring moet je denken aan:

  • Kost geld: Om van factoring gebruik te maken, moet je een percentage van de inkomsten inleveren. Het totaalbedrag van de facturen zelf ligt een stuk hoger dan het directe bedrag dat je middels factoringen van een factoringbedrijf krijgt. Het is dus een financiële afweging.

  • Niet alle facturen zijn geschikt voor factoring: Verder zijn niet alle facturen geschikt voor factoring. Factoringbedrijven hebben altijd de mogelijkheid om een bepaalde factuur af te wijzen. Hierdoor is het niet 1 op 1 gezegd dat je al je facturen kunt onderbrengen.

Na een afweging van voor- en nadelen beslis je voor jouw organisatie of factoring wel of niet interessant is.