Blog

Home/Blog/
26 03, 2020

Accountants die klaar zijn voor de toekomst investeren in slimme boekhoudsoftware

maart 26th, 2020|Tags: , , , |

Met slimme boekhoudsoftware kan er veel efficiënter worden gewerkt. Het gebruik ervan wordt echter nog vaak gezien als een extra kostenpost. Maar is dit wel zo? Of is het een investering in de toekomst?

Met slimme online boekhoudsoftware bespaart u tijd, kunt u uw cliënten meer betrekken bij het proces en is het mogelijk om uw rol van “accountant” uit te laten groeien tot “winstadviseur”.

Wilt u weten hoe u slimme software kunt inzetten en deze voor ú te laten werken?
Hieronder zijn enkele tips die u in staat stellen de volgende stap te maken en te investeren in de toekomst van accountancy.

Investeren in slimme software

Tip 1: Van schoenendoos naar digitaal verzenden

De tijd van de ouderwetse schoenendoos is voorbij en boekstukken kunnen digitaal worden aangeleverd! Door middel van een mobiele app of een e-mailadres gekoppeld aan de boekhouding kunnen boekstukken eenvoudig direct in de administratie worden gezet. Dat scheelt u veel tijd met het uploaden en uitzoeken ervan!
Ook kunnen inkoopfacturen steeds vaker elektronisch worden ontvangen in het standaard UBL-formaat en kunnen verkoopfacturen met dit bestand worden verstuurd.

Tip 2: Leer uw cliënten meewerken

Betrek uw cliënten bij de administratie en leer ze hoe ze zelf taken kunnen uitvoeren in hun eigen administratie.
Cliënten kunnen bijvoorbeeld eenvoudig zelf direct vanuit het boekhoudpakket verkoopfacturen maken en versturen. Laat cliënten daarnaast inkoopfacturen en bonnen zelf scannen of versturen aan hun administratie.

Met een modern boekhoudpakket kunnen gebruikers zelfs zonder enige kennis van of ervaring met boekhouden zelf inkoopfacturen en bonnen registreren of laten verwerken m.b.v. de scan -en herkenfunctie (OCR).
Asperion heeft producten voor elke vorm van samenwerking met uw cliënt. Afhankelijk van wat uw cliënt wil of kan doen in de administratie, kan de Accountancy Desk van Asperion u adviseren en helpen met inrichten.

Als klanten zelf het simpele invoer werk van u overnemen, kunt u de tijd die dit bespaart anders gebruiken om bijvoorbeeld méér klanten te bedienen en intensiever te begeleiden.

Tip 3: Stap voor stap

Probeer niet in een keer al uw cliënten naar de nieuwe werkwijze om te zetten, een goede eerste begeleiding kost tijd en maak van te voren een selectie van uw cliënten, die dit snel kunnen oppakken. Maak duidelijk welke voordelen dit voor hen biedt: inzage in omzet en kosten en werken met cijfers die up to date zijn.

Ook binnen uw organisatie zal er nog het een en ander moeten veranderen. Leer eerst zelf omgaan met de nieuwe software mogelijkheden en maak ook de overige collega's enthousiast. Gebruik de eerste cliënten als een leer traject, gebruik de opgedane ervaringen bij de volgende cliënten. Neem ook collega's steeds mee in dit verandertraject. Verdeel de taken en laat ze ervaren hoe de nieuwe rol als adviseur het werk vooral ook leuker maakt.

Asperion biedt een flexibele abonnementen, waarbij de software functies modulair kunnen worden afgenomen. De extra kosten die u maakt en tijdsinvestering in het begintraject worden dan zeker op termijn ruimschoots terugverdiend. Daarnaast verhoogt het de betrokkenheid en tevredenheid van uw cliënten!

Tip 4: Automatiseer zoveel mogelijk handwerk

 1. Activeer automatische bankkoppelingen met de administratie.
  Bankmutaties komen nu automatisch in de boekhouding terecht.
 2. Bankmutaties worden automatisch gematcht met openstaande facturen en bonnen.
 3. Met scan-en-herken (OCR) technologie worden de facturen en bonnetjes automatisch herkend en geboekt: dit geldt doorgaans voor 76% van de facturen en scheelt dus heel veel invoertijd.
 4. Laat facturen en bonnen rechtstreeks in de administratie binnenkomen. Geef leveranciers het e-mailadres van de administratie en laat de cliënt bonnen en facturen direct scannen met de mobiele app.
 5. Laat de btw-aangifte online accorderen door uw cliënten en stuur deze direct vanuit de administratie naar de Belastingdienst en laat cliënten de omzetbelasting direct via iDEAL betalen.

Door zoveel mogelijk handwerk te automatiseren wordt veel tijd bespaard. Tijd die u kunt besteden aan het vinden én aannemen van nieuwe klanten.

Tip 5: Plan vaste contactmomenten met je cliënt

Door op vaste tijden contact te hebben met uw cliënten, voelen zij zich veel meer betrokken bij de administratie. Deel de resultaten tot nu toe en geef advies.

Er is nu ook druk ontstaan bij de cliënt om de boekstukken tijdig aan te leveren.
Dit bevordert het inzicht in de administratie en scheelt veel uitzoekwerk achteraf.
Maak duidelijke afspraken wat de cliënt doet en welke werkzaamheden u zelf doet voor de cliënt en wanneer.

Deze werkwijze maakt een ander verdienmodel mogelijk. Spreek bijvoorbeeld een maandelijks tarief af voor uw diensten. Cliënten willen steeds minder betalen voor invoerwerk, terwijl ze voor goed advies wel willen betalen. Uw rol verandert en met een up-to-date administratie kan de focus nu echt gericht worden op advisering van de cliënt. Met goed advies voelt een cliënt zich beter geholpen en zal dit bijdragen tot een langdurige relatie.

Tip 6: Meet de besparing

Aan het gebruik van slimme online software zijn kosten verbonden. Maar als die software meteen méér besparing oplevert dan dat deze kost, dan zou het gebruik ervan een logische stap zijn. Een eenvoudige manier om besparingen te meten doet u aan de hand van de hoeveelheid tijd die u per maand aan een cliënt besteedt: met de tarieven van tegenwoordig kunnen de maandelijkse softwarekosten al terugverdiend worden als u per maand een kwartier minder tijd aan een cliënt hoeft te besteden. Bespaart u méér tijd? Dan is dat pure winst!

Investeren in boekhoudsoftware
Accountants die klaar zijn voor de toekomst, investeren in slimme boekhoudsoftware

Vrijblijvend een toekomst check?

Asperion biedt een all-in-one oplossing met de nieuwste technologieën voor de accountancy, zodat u de eerste belangrijke stap naar “winstadviseur” kunt maken!

De Accountancy Desk van Asperion helpt accountants met de transitie naar de toekomst. Met een online toekomst check, brengen we in kaart waar u efficiency kunt behalen en de mogelijkheden voor uw kantoor laten zien.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een demo van onze oplossingen voor de toekomst van accountancy? Stuur een e-mail aan: accountancydesk@asperion.nl

19 03, 2020

Het coronavirus en onze dienstverlening

maart 19th, 2020|Tags: , |

Geachte relatie,

We zien hoe maatregelen en gevolgen van het coronavirus onze samenleving beïnvloeden Het coronavirus heeft Nederland inmiddels stevig in haar greep.
Van de regering en het RIVM heeft het Nederlandse bedrijfsleven nieuwe richtlijnen gekregen, wat zowel ons als u als ondernemer raakt.

Op Asperion kunt u blijven rekenen

De juiste tools om uw onderneming te sturen zijn in de huidige situatie belangrijker dan ooit en onze software speelt daarin een sleutelrol.
Onze dienstverlening blijft ongewijzigd doorgaan ondanks de maatregelen i.v.m. het coronavirus.

Wel hebben we er voor gezorgd dat al onze medewerkers voortaan vanuit huis werken om geen risico te nemen met hun gezondheid en om hen in staat te stellen hun schoolgaande kinderen op te kunnen vangen. Alle medewerkers beschikken over de technische mogelijkheden om hun werk vanuit huis te kunnen blijven doen, zodat de kwaliteit van onze dienstverlening, ook tijdens de coronavirus crisis, er niet of nauwelijks onder hoeft te lijden.

We hebben wel het verzoek aan u om uw vragen zo veel mogelijk per e-mail te stellen (helpdesk@asperion.nl) omdat dit de correcte en tijdige beantwoording ervan ten goede zal komen.

Eventuele trainingen en bezoek afspraken kunnen voorlopig uiteraard niet doorgaan. We zullen nieuwe afspraken voorstellen zodra duidelijk wordt dat dit verantwoord lijkt en toegestaan is van overheidswege.

Wat betekent dit voor U?

De overheids maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus zullen ook impact hebben op u als ondernemer. Uiteraard vinden we de situatie erg vervelend, maar we proberen binnen onze mogelijkheden er alles aan te doen om u zo goed mogelijk te blijven helpen en waar mogelijk mee te denken met het oplossen van moeilijke situaties.

Wellicht zullen uw medewerkers ook vanuit huis gaan werken en zouden uw klanten ook in de problemen kunnen komen. We hebben een aantal tips verzameld, die u wellicht behulpzaam kunnen zijn. Deze tips vindt u op deze pagina.

Bij voorbaat danken we u voor uw medewerking en begrip, als zaken in deze tijd wat anders lopen dan u van ons gewend bent.

Asperion Customer Support

19 03, 2020

Tips voor vanuit huis werkende Asperion gebruikers

maart 19th, 2020|Tags: , , |

Tips voor vanuit huis werkende Asperion gebruikers

Tips voor thuiswerkende medewerkers van Accountants- en Administratie kantoren

Waar moet je op letten ?

 1. Maak goede afspraken over gewijzigde interne processen en procedures.
 2. Maak afspraken over de tijden waarop iemand beschikbaar c.q. bereikbaar is.
 3. Gebruik bij voorkeur alleen een laptop van de zaak.
 4. Houd de virus- en malware scanner van uw PC thuis ook up to date.
 5. Maak gebruik van de 2-way-factor authenticatie optie.
 6. Indien mogelijk, dwing het gebruik af van een Virtual Private Network (VPN) naar het bedrijfsnetwerk.
 7. Spreek af waar bepaalde bestanden opgeslagen mogen worden (het elektronisch dossier bijv.).

Tips voor MKB en ZZP gebruikers

Gebruik uw administratie nu meer dan ooit om uw omzet en kosten goed in de gaten te houden:

 1. Van wie krijgt u nog geld en zouden deze debiteuren nu (nog) kunnen betalen?
 2. Maak afspraken met debiteuren die nu niet kunnen betalen over een betalingsregeling.
 3. Houd uw kosten goed in de gaten: welke kosten zijn niet strikt noodzakelijk de komende maanden en kunt u wellicht beperken.
 4. Indien nodig, spreek met leveranciers van kosten die strikt noodzakelijk zijn, een betalingsregeling af.
 5. Bekijk of u in aanmerking komt voor tegemoetkomingen uit het steunpakket van de overheid en administreer nauwkeurig i.v.m de mogelijk vereiste latere bewijsvoering. Uw adviseur kan u daarbij goed adviseren.
 6. Werken er medewerkers vanuit huis, maak hiermee dan duidelijke afspraken en verplicht bijvoorbeeld het gebruik van de 2-way-factor authenticatie.

12 03, 2020

Ondernemers betalen eenvoudig hun omzetbelasting direct via iDEAL

maart 12th, 2020|Tags: , , , |

Ondernemers betalen eenvoudig hun omzetbelasting direct via iDEAL

Veel ondernemers herkennen dit verhaal wel na het doen van aangifte: €50,- boete! Omdat er een verkeerd bedrag is overgemaakt of te laat is betaald. Een paar euro te weinig door een type foutje of omdat het 16-cijferige betalingskenmerk verkeerd is overgenomen. Erg frustrerend natuurlijk!

Dit wordt natuurlijk niet met opzet gedaan. De fiscus hanteert een minimaal een boete van €50,-! Door een vergissing met soms maar een paar euro verschil is dit natuurlijk extra zuur.

In samenwerking met de Belastingdienst heeft Asperion hiervoor een oplossing gebouwd door in de aangifte functie, direct vanuit het boekhoudpakket een iDEAL betaaloptie toe te voegen. Het verschuldigde bedrag kun je via deze optie direct overmaken aan de fiscus.

Het juiste bedrag én het betalingskenmerk zijn direct voor-ingevuld en typefouten behoren dus tot het verleden. Ook als je het bedrag op de laatste dag overmaakt, ben je nog altijd op tijd met de betaling. Het moment van de iDEAL transactie is namelijk hiervoor bepalend.

Betaal je aangifte omzetbelasting direct via iDEAL
Boekhouden, Belastingaangifte en Betalen met iDEAL

Asperion was het eerste boekhoudpakket die dit mogelijk maakte en probeert met dergelijke ontwikkelingen het voor de ondernemer zo eenvoudig mogelijk te maken.
Kortom, een boekhoudpakket dat écht helpt.

‘De integratie van boekhouden, aangifte doen én betalen is overzichtelijk, duidelijk en gebruikersvriendelijk ’

Ga gemakkelijker om met je boekhouding en regel in één moeite door je BTW-aangifte en de betaling via iDEAL. Meer weten over de iDEAL koppeling en hoe je deze kunt gebruiken? Lees meer…

Asperion biedt méér dan Online Boekhouden. Door integraties zoals deze directe iDEAL aansluiting met de Belastingdienst maakt Asperion het ondernemers makkelijker.
Nog geen Asperion Online Boekhoudpakket? Probeer 30 dagen gratis.

10 03, 2020

Accountant efficiënter met koppeling boekhouding en rapportage software

maart 10th, 2020|Tags: , , |

Accountant efficiënter met koppeling boekhouding en rapportage software

Met de vernieuwde koppeling kun je als accountants- of administratiekantoor nu veel efficiënter werken. Deze tijd vraagt om meer handige en slimme integraties en dit is precies wat we nu bieden met deze koppeling tussen boekhouding en rapportagetool.

Al reeds 10-jaar is er een mogelijkheid om de gegevens vanuit Asperion in te lezen in de rapportage software van Speedbooks. Echter is er sinds 2010 veel veranderd. Zowel de online boekhoudsoftware van Asperion als de rapportage mogelijkheden in Speedbooks zijn flink uitgebreid. Zo ook de mogelijkheden tot een directe integratie van deze twee pakketten.

Voorheen was het mogelijk om een data export te maken uit Asperion en deze vervolgens te importeren in Speedbooks. Al met al nogal omslachtig en tijdrovend, terwijl beide software leveranciers zich focussen op het efficiënter inrichten van de werkprocessen in de accountancy sector.

API Koppeling Asperion en Speedbooks
Directe koppeling tussen Asperion en Speedbooks

Vernieuwde koppeling

Vanaf nu is er een nieuwe koppeling beschikbaar, waarbij direct de gegevens uit de administratie worden gehaald via de nieuwe API van Asperion. Dit maakt de uitwisseling van de gegevens een stuk eenvoudiger, veiliger en bovenal véél efficiënter.

De data vanuit de online boekhouding is nu snel en automatisch beschikbaar, waardoor er met de software van Speedbooks o.a. SBR jaarrekeningen en consolidatieoverzichten kunnen worden gemaakt.

Maakt u reeds gebruik van beide softwarepakketten voor de boekhouding en rapportage? Dan kunt u direct aan de slag. Neem contact op met de helpdesk van Speedbooks voor hulp bij het maken van de directe koppeling met Asperion.

Voordelen van de nieuwe koppeling:
– Efficiënter: volledig automatisch via API koppeling.
– Eenvoudiger: geen down- en uploads meer.
– Veiliger: geen databestanden meer lokaal op de PC.
– Sneller: gegevens wordt automatisch opgehaald.

Gratis proberen
Maakt u nog geen gebruik van deze combinatie? Zowel Asperion als Speedbooks bieden u een volledig gratis proefperiode aan, waarmee u de software geheel vrijblijvend kunt proberen en direct het gemak en de eenvoud kunt ervaren van de nieuwe koppeling.

Meer informatie over de koppeling met Speedbooks…

Asperion biedt méér dan Online Boekhouden. Door de directe koppelingen met andere software pakketten maakt Asperion ondernemen makkelijker.
Nog geen Asperion Online Boekhoudpakket? Probeer 30 dagen gratis.

3 03, 2020

Horecaondernemer klaar met overtypen van kassaomzet in boekhouding

maart 3rd, 2020|Tags: , , |

Horecaondernemer klaar met overtypen van kassaomzet in boekhouding

Nappkin is een compleet kassasysteem gericht op restaurants. Er is nu een directe koppeling tussen de kassa van Nappkin en de online boekhouding van Asperion.

De koppeling tussen Nappkin en Asperion online boekhoudsoftware is ontwikkeld om de gegevens direct te kunnen uitwisselen tussen de verschillende systemen. Hierdoor behoort het overtypen van gegevens tot het verleden. Dit scheelt niet alleen in tijd en kosten maar geeft ook direct een completer inzicht in uw boekhouding.

De samenwerking tussen Nappkin en Asperion loopt via een directe integratie, waardoor iedere ochtend de boekhouding automatisch bijgewerkt wordt met de omzet van de voorgaande dag.

Koppeling horeca kassa Nappkin en Online Boekhouding Asperion
API Integratie tussen kassasysteem Nappkin en Asperion

De Nappkin kassa app draait zowel op iPad en iPhone. Om Nappkin te leren kennen kun je het beste de app downloaden uit de AppStore en een eigen account aanmaken. Er wordt dan automatisch een gratis starter abonnement voor je aangemaakt.

Voor meer informatie over de koppeling kijk op: https://www.asperion.nl/partners/nappkin/

Asperion biedt méér dan Online Boekhouden. Door de directe koppelingen met andere software pakketten maakt Asperion ondernemen makkelijker.
Nog geen Asperion Online Boekhoudpakket? Probeer 30 dagen gratis.

12 02, 2020

Integratie OutSmart en Asperion

februari 12th, 2020|Tags: , , , |

Integratie OutSmart en Asperion

Wanneer je werkt met werkbonnen is het koppelen van Asperion met OutSmart een ideale combinatie.
Hierdoor wordt het eenvoudig om de buitendienstmedewerkers perfect aan te sturen.

Alle informatie die je nodig hebt worden in de beide systemen gesynchroniseerd.
Hierdoor kun je in een oogopslag vinden wat je nodig hebt. De buitendienstmedewerkers kunnen via de OutSmart-App alle benodigde informatie doorgestuurd krijgen.

OutSmart koppelen aan Asperion is vanaf nu mogelijk.

Voordeel van de directe koppeling tussen OutSmart en Asperion is dat veel informatie automatisch wordt uitgewisseld. Hierdoor behoort het overtypen van gegevens tot het verleden.

Profiteer van onder meer de volgende handige functionaliteiten:

 • Synchronisatie van klanten
 • Synchronisatie van artikelen
 • Automatische verwerking van afgeronde werkbonnen naar facturen in Asperion

Voor meer informatie over de koppeling kijk op: https://www.asperion.nl/partners/outsmart/

14 01, 2020

Rekenhulp Belastingdienst ingebouwd

januari 14th, 2020|

Rekenhulp Belastingdienst nú ingebouwd

Vaak komt het voor dat er een afschrijving van de Belastingdienst op het bankafschrift staat. Van het betaalkenmerk op het afschrift word je niet altijd veel wijzer.
Betreft het omzetbelasting, loonheffing, VPB…? De Belastingdienst heeft hier wel een “handige” rekenhulp voor op de website, maar dat kost weer extra tijd.

Daarom is vanaf nu deze rekenhulp ingebouwd in Asperion.
Door je muis op het betaalkenmerk te plaatsen, krijg je direct de beschikbare informatie.
Het 16-cijferige betaalkenmerk wordt direct omgezet in bruikbare informatie.
In één oogopslag zie je nu het kenmerk van de aangifte en indien beschikbaar het tijdvak.

Betaalkenmerk Rekenhulp Belastingkenmerk

Met dank aan alle gebruikers van Asperion die ons hierop attendeerden.

30 09, 2019

Eenmanszaken en ZZP’ers krijgen een nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020!

september 30th, 2019|

nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020

Eenmanszaken en ZZP’ers krijgen een nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020!

Update 08-11-2019:

Het blijkt dat de Belastingdienst ook na 1 januari 2020 aan startende ZZP’ers en eenmanszaken voorlopig nog 2 btw nummers uitreikt: 1 btw nummer gebaseerd op het BSN nummer voor verkeer met de Belastingdienst (ob aangifte en opgaaf ICP) en 1 btw Identificatie nummer voor de communicatie met hun zakelijke partners.

Ook starters krijgen vanaf 1 januari daarom 2 nummers. Het eerste omzetbelasting (ob) nummer op basis van BSN voor verkeer met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer (btw-ID) voor zakelijk verkeer met klanten en leveranciers.

Uiteraard blijft het daarom dus mogelijk om in Asperion beide nummers in te vullen.

Voor ondernemers die aangegeven hebben om van de KOR gebruik te maken is het raadzaam om de nummers in te vullen, zodat deze in de administratie bewaard blijven mocht de situatie veranderen.

Originele blog 30 september 2019:

Circa 1,7 miljoen eenmanszaken, ZZP’ers en zelfstandigen met personeel ontvangen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer (btw-ID) van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari moet dit nummer worden gebruikt op bijvoorbeeld uitgaande facturen en de website.

Waarom een nieuw nummer?

In het huidige btw-nummer is het Burger Service Nummer (BSN) van de ondernemer verwerkt en dit is in strijd met de nieuwe privacywet (AVG) die vanaf 25 mei 2018 in werking is getreden. Ook de Belastingdienst moet aan de nieuwe eisen die deze wet stelt voldoen en persoonsgegevens beschermen. Het BSN mag geen onderdeel meer zijn van het btw-identificatienummer.

Immers elke ondernemer is verplicht dit nummer openbaar te maken op bijvoorbeeld facturen en website en daarmee komen privacygevoelige gegevens online beschikbaar voor iedereen.

Twee btw-nummers in plaats van één:

Bestaande eenmanszaken/ZZP’ers ontvangen voor 1 januari 2020 van de Belastingdienst een tweede btw-identificatienummer (btw-ID).

 1. Het huidige btw-nummer (omzetbelastingnummer) wordt gebruikt binnen de Belastingdienst voor de aangifte omzetbelasting.
 2. Het nieuwe btw-nummer (btw-identificatienummer) is voor de facturen, websites en voor handel binnen de Europese Unie.

Als er zakelijke transacties plaatsvinden binnen de EU of btw over de grens teruggevraagd worden, dan moet dit nieuwe btw-nummer op tijd doorgegeven worden aan leveranciers!

Met deze maatregel is de privacy van ondernemers beter beschermd omdat het nieuwe btw-nummer op basis van BSN niet meer richting je klanten kenbaar wordt gemaakt.

Nieuwe ondernemingen/ZZP’ers die starten ná 1 januari 2020 krijgen 1 btw-identificatienummer (btw-ID).

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-ID):

Het btw-ID is een persoonlijk en uniek nummer, net als nu bestaat het nummer uit een reeks van 14 tekens. Bijvoorbeeld: NL9cijfersB01 (of hoger). Het nieuwe nummer bevat geen privacygevoelige informatie meer.

Omzetbelastingnummer (ob-nummer):

Het huidige btw-nummer blijft dus gewoon na 1 januari het omzetbelastingnummer (ob-nummer) voor reeds bestaande ondernemingen en ZZP’ers, waardoor er duidelijk onderscheid is  met het btw-ID. Het ob-nummer wordt vermeld in correspondentie met de Belastingdienst over omzetbelasting en op het portaal waar de btw-aangifte wordt gedaan.

Waar moet ik als ondernemer aan denken?

Zodra de Belastingdienst het nieuwe btw-identificatienummer heeft toegestuurd is het belangrijk dat per 1 januari:

 1. Het btw-identificatienummer is ingevuld in de administratie. (Asperion Setup Wizard)
 2. De facturen en overige verkoopdocumenten zijn voorzien van dit nummer. (Asperion Layout editor)
 3. Het nieuwe nummer op de website wordt geplaatst.
 4. Het nieuwe nummer doorgegeven is aan leveranciers binnen de EU. (Zie crediteurenoverzicht in Asperion)

Wat verandert er nog meer de komende periode?

De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 vervangen. Bekijk onze blog over de nieuwe Kleine Ondernemers Regeling voor meer informatie.

Zie ook de pagina van KVK over het nieuwe btw nummer.

26 09, 2019

Automatische Winst Aangifte in samenwerking met de Belastingdienst.

september 26th, 2019|

In samenwerking met de Belastingdienst

Automatische Winst Aangifte in samenwerking met de Belastingdienst.

In samenwerking met de Belastingdienst heeft Asperion de afgelopen periode gewerkt aan de pilot “Automatische Winst Aangifte”. Hiermee kan de ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) zelf de winst of het resultaat van de onderneming doorsturen aan de Belastingdienst, waardoor dit al voor ingevuld is in de inkomstenbelasting (IB) aangifte. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt hieronder beschreven.  

Standaard Rekeningschema in RGS:

Er wordt gewerkt met een vast standaard rekeningschema op basis van het Referentie Grootboek Schema (RGS 3.1). Daarnaast is het schema in overleg met de Belastingdienst vastgesteld zodat het naadloos aansluit bij de IB aangifte. Door het schema te beperken wordt dit tevens overzichtelijker voor de ZZP’er. (ZZP’ers die gebruik maken van een kantoor dat aangesloten is bij Asperion kunnen in overleg het rekeningschema laten uitbreiden.)

Automatisch boekhouden:

Tijdens het ‘registreren’ van de gegevens in de administratie worden de ingevoerde bonnetjes, facturen en bankafschriften zoveel mogelijk automatisch verwerkt. ‘Slimme’ OCR technologie herkent de factuur of bon en zet deze op de juiste kosten en boekt eveneens (indien van toepassing) de BTW. Na elk kwartaal wordt de ZZP’er door de omzetbelasting (OB) aangifte ‘flow’ geleid en wordt de BTW aangifte via Digipoort direct naar de Belastingdienst verzonden. Het af te dragen bedrag kan eenvoudig via iDEAL betaald worden.

Boekhoudhulp:

Als tijdens het registreren van een inkoopfactuur wordt gedetecteerd dat de aanschaf wellicht opgenomen moet worden als investering, krijgt de gebruiker op dat moment bijvoorbeeld de vraag om deze aanschaf te activeren. Met deze slimme hulp tijdens het registreren kunnen vergissingen worden voorkomen.

Fiscaliseren van de administratie:

Om te komen tot een juiste winstaangifte ten behoeve van de IB aangifte krijgt de ZZP’er een vragenlijst die betrekking heeft op de IB aangifte met een begrijpelijke uitleg. Immers er zijn fiscale regels van toepassing op een aantal kosten en deze mogen niet altijd worden afgetrokken van de (fiscale) winst. Denk daarbij aan telefoon- of lunchkosten. Aan de hand van vragen wordt bepaald welk bedrag moet worden gecorrigeerd. Deze correcties worden in de administratie verwerkt. Ook voor het (zakelijk of privé) gebruik van de auto worden de gegevens uitgevraagd op een begrijpelijke manier en ook deze correcties worden in de administratie verwerkt.

Na het fiscaliseren zitten er in de administratie een aantal consistentie controles. Zo worden er een aantal boekhoudkundige controles uitgevoerd op de balans en wordt er een vermogensvergelijking toegepast.

Inkomstenbelasting (IB) aangifte:

Nu de administratie gefiscaliseerd is, kunnen de gegevens aan de Belastingdienst worden verstuurd. Daarnaast worden de gegevens in de sectie “Winst uit Onderneming” al voor ingevuld in de IB aangifte met gegevens die rechtstreeks uit het boekhoudpakket komen. Is er na controle toch nog iets niet goed? Dan zullen deze correcties éérst in de administratie moeten worden gedaan, zodat er een ononderbroken keten blijft bestaan en de winstaangifte sluit met de administratie.

Heeft u vragen? Neem contact op met de HelpDesk via: helpdesk@asperion.nl.

Mee doen met de AWA pilot van 2020? Meld je hier aan.

In een eerdere blog schreven wij over de eerste automatische winstaangifte die ingediend waren.

Klik hier voor meer informatie over Asperion voor accountancy.

Klik hier voor meer informatie over Asperion voor ZZP’ers.