Hoe verwerk je assurantiebelasting in je administratie

Als ondernemer zijn verzekeringen je vangnet, bescherming tegen onvoorziene risico's. Je kent waarschijnlijk de verzekeringspremie, maar ben je je ook bewust van de assurantiebelasting? Dit is een indirecte belasting op verzekeringspremies en heeft invloed op je kosten.

In deze blog belichten we de kern van assurantiebelasting en hoe je dit effectief in je administratie verwerkt met Asperion's boekhoudsoftware.

Wat is assurantiebelasting?

Assurantiebelasting is een belasting die je betaalt bovenop je verzekeringspremie. Het is een vastgesteld percentage dat wordt berekend over je premie, exclusief eventuele kosten. Actueel is dit tarief 21%.

Voor welke verzekeringen geldt assurantiebelasting?

De meeste verzekeringen die je als ondernemer afsluit, zijn onderhevig aan assurantiebelasting. Dit geldt onder andere voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en je zakelijke autoverzekering. Er zijn echter uitzonderingen zoals levensverzekeringen en enkele specifieke beroepsverzekeringen.

Assurantiebelasting versus BTW

Het is belangrijk te begrijpen dat assurantiebelasting en BTW niet hetzelfde zijn. Verzekeringen zijn vrijgesteld van BTW, maar niet van assurantiebelasting. Je kunt deze twee dus niet met elkaar verrekenen in je administratie.

Is assurantiebelasting aftrekbaar?

De assurantie-belasting valt niet onder de btw-regeling. Assurantiebelasting mag je, in tegenstelling tot BTW, niet verrekenen in de BTW aangifte.

Het is een directe kostenpost voor je onderneming. Je kunt de premie, inclusief belasting, dus wel opnemen als kosten en drukt dus de winst.

Hoe verwerk je assurantiebelasting in je administratie?

Correcte administratie is de sleutel:

  1. Splits de factuur:
    Verdeel de verzekeringspremie en de assurantiebelasting. Dit is eenvoudig met de geavanceerde tools van Asperion.
  2. Boek de verzekeringspremie:
    Deze neem je op als kosten in je winst- en verliesrekening.
  3. Boek de assurantiebelasting:
    Dit wordt apart geboekt ook in je winst- en verlies, zodat je altijd inzicht hebt in de specifieke bedragen die je betaalt aan deze belasting.

Zorg dat je de kosten van je verzekering in zijn geheel invoert, met 0% btw.

Waarom Asperion je ultieme partner is

Het voeren van een correcte administratie, vooral rond complexe onderwerpen zoals assurantiebelasting, is essentieel. Asperion's online boekhoudsoftware biedt alle tools en functies die je nodig hebt om grip te houden op je financiën.

Conclusie

Assurantiebelasting heeft invloed op de kosten van je verzekeringen als ondernemer. Door goed op de hoogte te blijven en je administratie correct te voeren met Asperion, zorg je voor transparantie en voorkom je verrassingen.

Onze software helpt je daarbij, zodat jij je kunt focussen op het laten groeien van je onderneming.

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?