Wat betekent dit in de praktijk?

Als werkgever of ondernemer ben je altijd op zoek naar de meest efficiënte manieren om je bedrijf te runnen. Financiën spelen hierin een cruciale rol en begrip van de fiscale regelingen is essentieel. Een belangrijke update die je niet mag missen is de aanpassing in de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2024.

Nieuwe onbelaste reiskostenvergoeding in 2024

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Het Belastingplan 2024 brengt een positieve wijziging voor zowel ondernemers als werknemers; de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd. Na een lange periode van 19 cent per kilometer, steeg dit bedrag in 2023 naar 21 cent en nu in 2024 verder naar 23 cent.

Wat betekent deze wijziging?

Voor jou als werkgever betekent dit dat je je werknemers vanaf 2024 een hogere onbelaste vergoeding voor hun reiskosten kunt geven. Dit geldt voor het woon-werkverkeer en alle zakelijke kilometers.
Het is een welkome verhoging die tegemoetkomt aan de gestegen kosten voor vervoer.

Hoe werkt het precies voor de werkgever?

Je kunt als werkgever deze onbelaste vergoeding toekennen zonder dat dit leidt tot een extra belastingheffing voor de werknemer. Voor jou als werkgever zijn deze vergoedingen aftrekbaar als bedrijfskosten.

  1. Pas de standaard kilometervergoeding aan naar 23 cent vanaf 1 januari 2024.
  2. Informeer je werknemers over de wijziging in de reiskostenvergoeding.
  3. Verwerk de vergoedingen correct in je loonadministratie en zorg ervoor dat ze correct worden weergegeven in de salarisstroken van je werknemers.

De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werkgevers die voor hun personeel een auto of fiets van de zaak ter beschikking hebben gesteld.

Hoe werkt het precies voor de ZZP’er?

Ben je ZZP’er en maak je gebruik van je privé auto voor de zaak? In dat geval mag je dit bedrag per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. Je moet deze verreden kilometers wel bijhouden, dan wel vastleggen in je boekhouding.

Tip: Factureer je kilometers aan klanten vergeet dan niet het BTW tarief van 21% in rekening te brengen.

De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

De verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding is een belangrijke fiscale wijziging voor 2024. Het biedt een grotere tegemoetkoming in de vervoerskosten van je werknemers.

Zoals altijd staat Asperion klaar om jouw boekhouding te vereenvoudigen en te optimaliseren. Neem contact op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen met de aanstaande veranderingen. Kijk op www.asperion.nl

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?