Blockchain

Blockchain is een methodiek om decentraal gegevens vast te leggen. Het decentrale aspect is het bijzondere aan blockchain, dit maakt het namelijk mogelijk om het vervalsen van de vastgelegde gegevens onmogelijk te maken.
Doordat de gegevens niet zijn ondergebracht op één punt maar verspreid en duplicaat is opgeslagen over meerdere systemen is het niet mogelijk gegevens te corrumperen op één centraal punt.
De gegevens die wordt vastgehouden in een blockchain kunnen bijvoorbeeld bankoverschrijvingen zijn maar ook eigendomsaktes of andere overeenkomsten en afspraken.
De bekendste implementatie van de blockchain is de Bitcoin, een vorm van cryptogeld.

De data wordt opgeslagen in zogenaamde blokken. Een block wordt afgesloten met een hash (een wiskundige berekening over de gegevens waaruit een uniek kenmerk komt) van alle gegevens in het betreffende block. In het volgende block wordt de hash van het voorgaande block opgenomen waardoor de blokken naar elkaar verwijzen en er een zogenaamde chain (ketting) ontstaat. Als gegevens in een block worden aangepast, dan klopt de hash niet meer met de gegevens en zal de ketting niet meer ‘aansluiten’.

Om de zoveel tijd wordt een nieuw block gegenereerd, dit wordt minen genoemd. Als er een nieuw block is gemaaktmoet deze door alle deelnemers op het netwerk (nodes) worden geaccepteerd. Op deze manier ontstaat een database waarvan alle deelnemers de legitimiteit kunnen controleren. Een nieuw block wordt alleen geaccepteerd als het de hash van het laatste block bevat en aansluit met het voige blok. Een block is pas legitiem als de meerderheid van de deelnemers het heeft geaccepteerd.

Een blockchain werkt dus als een gedistribueerde database waarbij alle nodes die actief zijn een kopie bijhouden en elkaar controleren. Het is niet mogelijk om aanpassingen te doen in eerder gegenereerde blokken omdat daarmee de hash van het aangepaste block ook zal veranderen en aangezien de blokken via de hash met elkaar verbonden zijn wordt de keten doorbroken.  Dit systeem zorgt voor de integriteit die de blockchain biedt.