SaaS / Cloud

Wat is SaaS?

SaaS is een afkorting voor Software as a Service. Met SaaS is het niet langer nodig om boekhoudsoftware zelf aan te schaffen en te installeren op een eigen PC of server, maar kan dit direct via internet worden gebruikt in een browser. Het gebruik van de software is dan vaak via een maandelijks abonnement i.p.v. een eenmalige hoge aanschaf en een support contract.

Wat is Cloud?

Cloud is de term die wordt gebruikt als je gegevens en rekenkracht haalt van servers die zijn opgeslagen in een centraal datacenter en die dan toegankelijk zien via het internet. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van computercapaciteit van grote rekencentra van Microsoft, Google of Amazon. SaaS oplossingen worden aangeboden vanuit de ‘cloud’.

Enkele voordelen van een SaaS oplossing  zijn meer efficiency, kosteneffectiviteit, schaalbaarheid, overal toegang tot services en automatische updates.

Voordelen van SaaS

Alle voordelen van SaaS op een rijtje:
 1. Lage kosten in de aanschaf en onderhoud.
  Geen investeringen die verspreid over een aantal jaar moeten worden afgeschreven.
 2. Altijd en Overal toegankelijk.
  De software is toegankelijk van elke PC met een internetverbinding. Thuiswerken is hiermee geen enkel probleem.
  Ook onderweg is er toegang mogelijk tot jouw data via een app of tablet.
 3. Snel starten.
  Een SaaS softwarepakket kan je in enkele minuten aanvragen, waarna je daarna direct kan beginnen.
  Geen installaties nodig op lokale infrastructuur.
 4. Schaalbaarheid.
  De boekhoudsoftware staat niet meer op een lokale PC maar in de Cloud, waardoor er vem meer rekenkracht, geheugen en opslag mogelijk is.
  Ook kan er tegelijkertijd worden gewerkt door meerdere personen in dezelfde boekhouding zonder problemen, of dat de applicatie trager word.
  Ook het gebruik van licenties is schaalbaar. Je kan de modules en functies afnemen die je nodig hebt en betaal je enkel wat je werkelijk nodig hebt of gebruikt.
 5. Beschikbaarheid
  Een SaaS oplossing komt met een uitgebreid Service Level Agreement (SLA) waarbij de prestaties en beschikbaarheid worden vastgelegd.
 6. Geregeld automatische updates.
  De SaaS leverancier zal met enige regelmaat nieuwe functies en verbeteringen toevoegen aan de software.
  Daarbij hoef je zelf niet meer de software bij te werken dit gebeurd allemaal automatisch. Ook nieuwe functies worden regelmatig toegevoegd.
 7. Beveiliging
  De SaaS leverancier maakt regelmatig backups en beveiligd de data in de cloud.
  Waardoor bij bijvoorbeeld de diefstal van je PC of laptop niet je klantgegevens en financiële data op straat ligt.
  Ook is het handig om in dit geval zelf ook gewoon toegang houd tot je data.

 

Het online boekhoudpakket Asperion werkt in de ‘cloud’ Hierdoor kunnen de ondernemer, boekhouder en/of accountant optimaal samenwerken en kan de boekhouding wekelijks of zelfs dagelijks worden bijgewerkt.