Heb je een webwinkel dan dien je in veel gevallen BTW af te dragen en belasting aangifte te doen. De BTW regels voor webwinkels kunnen complex zijn en iedere webwinkelsoftware gaat hier weer anders mee om. In de praktijk gaat hier veel mis en is het belangrijk hier vooraf goed over na te denken en juist in te richten.

Model: @Austindistelhttps://www.instagram.com/austindistel/Photographer: @breeandstephenhttps://www.instagram.com/breeandstephen/This photo is free for public use. ❤️ If you do use this photo, Please credit in caption or metadata with link to "www.distel.com".
Photographer: Austin Distel | Source: Unsplash

Inrichting BTW tarieven
Zorg dat in de webwinkel de verschillende BTW-tarieven (laag/hoog) goed zijn ingericht, ook op de verzendkosten (afhankelijk van de inhoud van het winkelmandje) en betaalkosten (hoog). Voor digitale diensten aan particulieren geldt een andere regeling.

Zakelijke leveringen naar het buitenland
Als je zakelijk binnen Europa verkoopt tegen 0% (ICP, btw-verlegd), zorg dan dat je een geldig BTW-nummer van de klant hebt. En ook bij de verkoop de juiste BTW tarief wordt toegepast.

Verkoop aan particulieren in het buitenland
Als je veel verkoopt aan particulieren in het buitenland, boek dan de omzet per land en schakel tijdig over naar het lokale btw-tarief als je boven de drempelwaarde van een land komt (bijvoorbeeld België 35k en Duitsland 100k Euro / jaar).

Retour leveringen
Behandel een (gedeeltelijke) retour hetzelfde als een gewone bestelling, maar dan met negatieve (btw) bedragen.

Coupons en kortingsbonnen
Als je een coupon-korting geeft, verwerk die dan proportioneel over je omzet en btw. Anders maak je onnodig verlies.

Verkoop via verkoopplatformen
Besef dat je bij verkoop via affiliate networks / platformen (bijvoorbeeld bol.com) zelf verantwoordelijk bent voor een correcte btw-registratie.

Facturen maken voor de klanten
Indien je voor (zakelijke) klanten facturen wilt maken, zorg dan dat deze facturen aan de wettelijke eisen voldoen.

Verwerken van betalingen en ontvangsten
Je kunt je verplichting 'alle binnengekomen betalingen te verantwoorden' goed invullen door ze af te letteren t.o.v de registreerde verkopen (facturen of journaalposten).
Controleer je boekhouding regelmatig. En bewaar je financiële administratie zorgvuldig: in Nederland geldt voor de administratie een wettelijk verplichte bewaartermijn van 7 jaar en denk aan het tijdig doen van je btw en winst-belasting.

Internationale dropshipping en btw
Voor webwinkels biedt dropshipping verschillende voordelen, ze hoeven bijvoorbeeld geen voorraden aan te houden. Wanneer een webwinkel zaken doet met internationale leveranciers en klanten dan heeft dit al snel gevolgen voor de heffing van btw in meerdere landen. Lees hier meer over in het uitgebreide blog-artikel van de KvK: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/internationale-dropshipping-en-btw/

Things to do
Photographer: AbsolutVision | Source: Unsplash

De blog is mede mogelijk gemaakt door kennis- en API-partner: WebWinkelFacturen.nl

Asperion biedt méér dan Online Boekhouden. Door integraties met API partners kunnen webshops eenvoudig aansluiten met de online software van Asperion.
Nog geen Asperion Online Boekhoudpakket? Probeer 30 dagen gratis.

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?