Voetbal, het is niet zomaar een spel. Het is een ervaring, een beleving, een moment van pure emotie. En wat is een betere manier om deze ervaring te beleven dan in de meest magische arenas van het EK voetbal 2024? Deze stadions zijn niet alleen gebouwd van beton en staal, maar ook van verhalen en herinneringen, van overwinningen en nederlagen. Ze zijn doordrenkt met de passie van de fans en de glorie van voorgaande kampioenschappen. Laten we een reis maken langs deze 10 indrukwekkende locaties waar het voetbalhart sneller van gaat kloppen.


Net zoals stadions vol van geschiedenis en verhalen zijn, kan Asperion jouw bedrijfsgeschiedenis vertalen naar betrouwbare cijfers. Ontdek onze krachtige boekhoudsoftware.

Gratis proef stopt automatisch na 30 dagen

Begin vandaag nog!


Pak je sjaal, hoofdband en je klapper, want we hossen van links naar rechts door de 10 Arenas heen!

Berlijn – Olympiastadion

Het Olympiastadion in Berlijn is beroemd om zijn indrukwekkende architectuur en de capaciteit om 71.000 voetbalfans te ontvangen. Bijzonder is dat het stadion voor de helft ingegraven ligt, waardoor alleen de bovenste ring bovengronds is. Het werd in de jaren dertig gebouwd voor de Olympische Spelen die in 1936 in Duitsland werden gehouden.

Italië werd in 2006 hier wereldkampioen. De eindstrijd tegen Frankrijk werd na strafschoppen beslist. Maar iedereen herinnert de wedstrijd door de rode kaart van Zinedine Zidane. Het gebeurde op 9 juli 2006. Dit historische voetbalmoment staat te boek als de Zidane-kopstoot.

Het Nederlands elftal sluit hier de groepsfase af tegen Oostenrijk.

In Het Olympiastadion wordt op 14 juli 2024 de finale van EURO 2024 gespeeld. Wie zie jij als finalisten?

© Steffen Schmitz Carschten Wikimedia Commons.

Hamburg – Volksparkstadion

Het Volksparkstadion in Hamburg biedt plaats aan 50.000 toeschouwers en is de thuisbasis van Hamburger SV. Met een UEFA viersterrenstatus behoort dit stadion tot de beste van Europa.

‘Het Volkspark is van Oranje’. Het is een van de meest legendarische uitspraken van Evert ten Napel. De commentator sprak de woorden in 1988, nadat Ronald Koeman en Marco van Basten het Nederlands elftal in de halve finale van het EK langs West-Duitsland schoten.

Tien jaar later, in 1998, ging het oude Volksparkstadion tegen de vlakte en herrees er een nieuw stadion. Het Nederlands elftal speelt hier zijn eerste groepswedstrijd tegen Polen. Zullen wij weer kunnen roepen dat het nieuwe Volkspark van Oranje is?

euroluftbild.de/Grahn, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Keulen – RheinEnergieStadion

In het hart van Keulen, waar het RheinEnergieStadion rood en wit kleurt, de trotse kleuren van FC Köln. Dit stadion, met ruimte voor 50.000 enthousiaste supporters, is een plek waar geschiedenis tot leven komt. De vrolijke clubmascotte Die Geißböcke maakt voor elke thuiswedstrijd een ronde om het publiek op te zwepen.

Het stadion heeft veel meegemaakt. Tussen 1980 en 1983 zwaaide niemand minder dan Rinus Michels de scepter als trainer van 1.FC Köln. En de eerste internationale wedstrijd? Die was op 20 november 1927, toen Duitsland en Nederland er een spannende 2-2 van maakten, met doelpunten van Jaap Weber en Felix Smeets voor Oranje.

Maar laten we het belangrijkste niet vergeten: Keulen was dé plek tijdens het EK 1988. Hier speelde Nederland een cruciale groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie en verloor met 1-0. Toch is dat niet het hele verhaal. Want Nederland stond op uit die nederlaag en schudde de wereld wakker door uiteindelijk het kampioenschap te winnen! Marco van Basten's legendarische doelpunt in de finale is iets waar elke voetballiefhebber kippenvel van krijgt.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Sascha_Br%C3%BCck&action=edit&redlink=1

Ontdek onze krachtige boekhoudsoftware.

Gratis proef stopt automatisch na 30 dagen

Begin vandaag nog!


Dortmund – Signal Iduna Park

Signal Iduna Park is niet zomaar een stadion, het is een ervaring op zich. Bekend om de iconische 'Gelbe Wand', een zee van geel gevuld met 80.000 fanatieke supporters die één doel hebben: hun team naar de overwinning schreeuwen. Gebouwd in 1974, staat dit stadion bekend als een van de meest sfeervolle plekken in Duitsland. De magie komt vooral door de fanatieke supporters van Borussia Dortmund op de zuidtribune. Met 25.000 staanplaatsen vormt Die Gelbe Wand de grootste staantribune van Europa.

En dan het Nederlands elftal. In 1974 speelde Oranje hier een legendarische wedstrijd tegen Brazilië. Het was niet zomaar een wedstrijd, maar een die de geschiedenisboeken inging. Met doelpunten van Johan Cruijff en Johan Neeskens won Nederland met 2-0 en plaatste zich voor de finale van het wereldkampioenschap. Het stadion ademt nog steeds de sfeer van die historische momenten.

München – Allianz Arena

De Allianz Arena in München is niet alleen een stadion, het is een architectonisch wonder. Van buiten lijkt het op een gigantische zwemband, compleet met wanden en dak van kunststof luchtkussen die van kleur kunnen veranderen door de verlichting. Dit stadion met de bijnaam de Schlauchboot (opblaasbare boot), dat plaats biedt aan 75.000 fans, straalt gewoon magie uit.

In 2006 werd de Allianz Arena gebruikt voor het WK voetbal, waar onder andere de openingswedstrijd werd gespeeld. En nu, voor het Europees kampioenschap voetbal 2024, heeft dit iconische stadion weer de eer om de openingswedstrijd te hosten. Het is een plek waar elke voetbalfan de spanning en emotie van het spel in elke vezel van zijn lichaam kan voelen.

Fotographer: Joachim Schneider "jojo1005"

Düsseldorf – Merkur Spiel-Arena

Net over de grens bij Roermond ligt de Merkur Spiel-Arena, het kleinste voetbalstadion van EURO 2024, maar laat je niet misleiden door de grootte. Dit stadion met een capaciteit van 54.000 heeft een groot hart en een rijke geschiedenis.

Dit stadion is een echte alleskunner. Naast voetbal worden hier ook American football-wedstrijden gespeeld en het heeft zelfs het Eurovisie Songfestival in 2011 gehost. Het is een plek waar je niet alleen de spanning van het voetbal voelt, maar ook de veelzijdigheid van entertainment.

Düsseldorf was al een speelstad tijdens het WK 1974 en het EK 1988, toen nog in het oude Rheinstadion. Herinner je je Marco van Basten nog? Zijn hattrick tegen Engeland in dat stadion blijft legendarisch. Het Rheinstadion werd in 2002 gesloopt, maar de magie leeft voort in de Merkur Spiel-Arena.

Peter Weihs, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Frankfurt – Deutsche Bank Park

Het Deutsche Bank Park in Frankfurt, met ruimte voor 52.300 toeschouwers, is niet zomaar een stadion, het is een ware belevenis. Dit multifunctionele stadion, ooit bekend als het Waldstadion, heeft een rijke geschiedenis en een unieke sfeer die je nergens anders vindt.Het Deutsche Bank Park is meer dan alleen voetbal. Hier vinden ook grootschalige concerten en sportevenementen plaats.

Tijdens de WK's van 1974 en 2006 en het EK van 1988 stond dit stadion in het middelpunt van de actie. Het Nederlands elftal kent deze plek goed: in 2006 speelde Oranje hier een spannende groepswedstrijd tegen Argentinië die eindigde in 0-0. En laten we de oefeninterland in 1975 tegen West-Duitsland niet vergeten, waar Nederland met 1-1 gelijk speelde.

Patrik Meyer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Gelsenkirchen – Veltins-Arena

Stap binnen in de Veltins-Arena, de trotse thuisbasis van FC Schalke 04 sinds 2001. Dit stadion, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers, staat bekend om de ongelooflijke sfeer tijdens thuiswedstrijden. Hier voel je de passie en energie van de fans in elke hoek.

Het Nederlands elftal heeft ook zijn sporen achtergelaten in dit stadion. In 2002 boekte Oranje hier een memorabele 3-1 overwinning op Duitsland. En wie herinnert zich niet de spannende Nations League-wedstrijd van 2018, waar Nederland en Duitsland elkaar in evenwicht hielden met een 2-2 gelijkspel?

De Veltins-Arena is niet zomaar een stadion; het is een plek waar geschiedenis wordt geschreven en waar elke wedstrijd een nieuwe legende kan worden. Op 20 juni wordt deze arena opnieuw het toneel van topvoetbal wanneer Spanje het opneemt tegen Italië.

Wo st 01 / Wikimedia Commons

Leipzig – Red Bull Arena

De Red Bull Arena in Leipzig, met een capaciteit van 42.000, is de thuisbasis van voetbalclub Red Bull Leipzig. Denk je aan Red Bull, dan denk je misschien aan het racetalent van Max Verstappen, maar hier draait het om voetbal. Dit stadion bruist van de energie, en niet alleen vanwege de naam.

Sinds 2023 speelt de Nederlandse sterspeler Xavi Simons hier en heeft al menig hart sneller doen kloppen. Op 21 juni staat een spannende confrontatie gepland: Nederland neemt het op tegen Frankrijk in hun tweede groepswedstrijd. En zeg nou zelf, wie wil er niet zien hoe Simons in zijn thuisstadion schittert?

Even terug in de tijd: in 2006 speelde Oranje hier tijdens het wereldkampioenschap tegen Servië en Montenegro en won met 1-0. De herinneringen aan die wedstrijd hangen nog steeds in de lucht van de Red Bull Arena.

Philipp, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Stuttgart – Mercedes-Benz Arena

De Mercedes-Benz Arena in Stuttgart is niet zomaar een stadion, het is een legendarische plek vol historie en emotie. PSV-supporters herinneren zich deze arena maar al te goed, want hier won PSV in 1988 de Europa Cup 1 na een zenuwslopende strafschoppenreeks tegen Benfica. Dat zijn momenten die in het geheugen van elke voetballiefhebber gegrift staan.

En het Nederlands elftal? Dat heeft ook een bijzondere band met dit stadion. Tijdens het wereldkampioenschap in 2006 boekte Oranje hier een belangrijke overwinning op Ivoorkust met 2-1. Dit zijn de wedstrijden die je niet vergeet, waar de spanning voelbaar is en de vreugde na een overwinning onbeschrijfelijk.

De Mercedes-Benz Arena biedt plaats aan 60.000 fans en is uitgerust met de nieuwste technologieën om elke wedstrijd een geweldige ervaring te maken. Tijdens het EK 2024 zal dit stadion vier groepswedstrijden en een kwartfinale hosten. Het is een van de parels van het toernooi, waar geschiedenis geschreven zal worden en nieuwe legendes geboren zullen worden.

User:B1mbo from de.wikipedia

Welke stadions zijn jouw favoriet voor het EK 2024?


Net zoals stadions vol van geschiedenis en verhalen zijn, kan Asperion jouw bedrijfsgeschiedenis vertalen naar betrouwbare cijfers. Ontdek onze krachtige boekhoudsoftware.

Gratis proef stopt automatisch na 30 dagen

Begin vandaag nog!


Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?