De oorsprong van boekhouden gaat terug tot oude beschavingen, waar het vastleggen van financiële transacties een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van handel en commercie.

In het oude Mesopotamië werden bijvoorbeeld kleitabletten gebruikt om zakelijke transacties vast te leggen en te volgen. (ca. 4000 tot 3001 v.Chr.)

Cuneiform tablet: Een kwitantie van ossen voor rituelen

De oude Egyptenaren en Grieken hadden ook systemen voor het vastleggen en analyseren van financiële gegevens en deze praktijken bleven in de loop van de tijd evolueren.

De ontwikkeling van dubbele boekhouding

Tijdens de middeleeuwen werden boekhouding en accountancy meer geformaliseerd en werden ze vaak uitgevoerd door professionele schrijvers of monniken.

De ontwikkeling van dubbele boekhouding in de 14e en 15e eeuw, die nog steeds in gebruik is, was een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de boekhouding. Dit systeem zorgde voor een nauwkeurigere en betrouwbaardere administratie en maakte het gemakkelijker om financiële gegevens te analyseren en te interpreteren.

Luca Pacioli – de vader van het dubbelboekhouden

Luca Pacioli wordt de vader van de huidige boekhoudsystematiek genoemd en was de eerste persoon die een werk publiceerde over het dubbele boekhoudsysteem.

Evolutie van computer boekhouden

De evolutie van “computer-boekhouden” is nauw verbonden met de ontwikkeling van computers en andere technologieën. In de begintijd van computers werden boekhouding en andere financiële taken uitgevoerd met behulp van grote, dure mainframe computers die alleen toegankelijk waren voor grote bedrijven en organisaties.

Photographer: Alex Motoc | Source: Unsplash

Naarmate computers kleiner en betaalbaarder werden, werden ze steeds vaker gebruikt door kleinere bedrijven én particulieren voor de boekhouding en andere financiële taken.

MS-DOS en Windows tijdperk

In het verleden werden veel boekhoudtaken op computers uitgevoerd met behulp van besturingssystemen zoals MS-DOS en Windows.

MS-DOS was populaire besturingssoftware voor personal computers in de jaren 1980 en 1990 en was tevens een van de eerste besturingssystemen die specifiek voor boekhoudkundige doeleinden werd gebruikt.

Versie 2.0 van Microsoft MS-DOS in 1982

In de jaren 80 waren er verschillende populaire boekhoudsystemen die werden gebruikt door bedrijven en organisaties.

Een van de meest bekende boekhoudsystemen uit die tijd was Lotus 1-2-3, een spreadsheet programma uit 1983, dat werd gebruikt voor financiële berekeningen en het maken van grafieken en tabellen. Deze systemen werden vaak gebruikt in combinatie met andere software, zoals tekstverwerkers en databasebeheersystemen om boekhoudkundige taken uit te voeren.

In de loop der jaren zijn deze systemen vervangen door meer geavanceerde boekhoudsoftware, maar ze hebben wel een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en ontwikkeling van computer boekhouden.

Exact voor DOS

In de jaren 90 waren er verschillende boekhoudpakketten beschikbaar in Nederland voor het uitvoeren van boekhoudkundige taken op computers. Een van de meest populaire boekhoudpakketten in de jaren 90 was Exact voor DOS, een pakket dat werd ontwikkeld door het Nederlandse softwarebedrijf Exact Software.

Windows was een ander besturingssysteem dat werd gebruikt voor boekhoudkundige doeleinden en was gemakkelijker in het gebruik en had meer functionaliteit dan MS-DOS. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe boekhoudsoftwarepakketten op de markt gebracht, die specifiek voor gebruik met Windows zijn ontwikkeld.

Online Boekhouden

Met de komst van internet en de ontwikkeling van meer geavanceerde software werd het mogelijk om de boekhouding ‘online’ te doen, wat meer flexibiliteit en samenwerking mogelijk maakte tussen de ondernemer en de accountant.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende softwareprogramma's en online tools beschikbaar voor boekhouding, waardoor het gemakkelijker en efficiënter dan ooit tevoren is om financiële transacties te beheren en financiële gegevens te analyseren.

Boekhouding weer terug op de Tablet

Asperion Mobile App – Terug op de tablet – ca. 5.000 jaar later.

Vroeger was boekhouding vooral een handmatig proces en locatie gebonden waarbij fysieke gegevens werden bijgehouden en berekeningen met de hand werden uitgevoerd. Tegenwoordig zijn er veel softwareprogramma's en online tools waarmee bedrijven hun boekhoudprocessen kunnen automatiseren en vereenvoudigen.

Zo heeft Asperion de boekhouding weer terug gebracht op de tablet. Na 5000 jaar kun je nu de boekhouding vanuit je broekzak doen.

De evolutie van boekhoudkundige processen gaat steeds verder…..

Toekomst van accounting

Accountancy heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan, mede dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het toenemende gebruik van automatisering en data-analyse.

Het is waarschijnlijk dat deze trends zich in de toekomst zullen voortzetten, wat zal leiden tot verdere veranderingen in de manier waarop de boekhouding wordt uitgevoerd.

De precieze aard van deze veranderingen zal afhangen van verschillende factoren, maar het is duidelijk dat de boekhouding zal blijven evolueren en zich zal blijven aanpassen aan veranderende behoeften en nieuwe technologieën.

mAIkel – De personalisatie van het AI gedreven Accounting Assist functionaliteit in Asperion.

Leuk om te vermelden dat grote delen uit dit artikel afkomstig zijn van het Open AI platform en volledig gegenereerd zijn door ChatGPT: een nieuwe technologie waarmee we aan de vooravond staan van nieuwe mogelijkheden, ook in het boekhouden.

Ontdek modern boekhouden met de Asperion Mobile App!

De Asperion Mobile App is te downloaden voor zowel Android als Apple gebruikers en is volledig gratis. Het gebruik van de app zit n.l. inbegrepen bij het Asperion abonnement voor iedereen die over een eigen login account beschikt.

Nog geen Asperion account?

Vraag direct geheel vrijblijvend een proefaccount aan, download de App en ervaar zelf hoe snel en gemakkelijk het werkt!

www.asperion.nl/proefadministratie

Wil je meer weten hoe je modern kan boekhouden vanuit broekzak?
Lees over alle features en functies van deze app op onze website: https://www.asperion.nl/mobile

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?