Wat is PEPPOL?

PEPPOL is een afkorting en staat voor “Pan-European Public Procurement On-Line”. Het is opgericht in 2008 door de Europese Commissie als netwerk voor de uitwisseling van elektronische facturen. In feite is het een digitale snelweg om facturen uit te wisselen tussen overheden en bedrijven.

In Nederland wordt PEPPOL vertegenwoordigd door de Stichting Simplerinvoicing.
Via het PEPPOL netwerk kunnen aangesloten organisaties facturen en andere documenten uitwisselen. Bijvoorbeeld een elektronische factuur in UBL formaat.

Facturen worden uitgewisseld door middel van “Access Points” die berichten versleuteld uitwisselen.  Zo sturen Access Points elkaar de UBL facturen van deelnemers in het PEPPOL netwerk.

PEPPOL ID

Elke deelnemer aangesloten op het PEPPOL netwerk heeft een uniek kenmerk een PEPPOL ID of “identifier”. waarmee deze zijn organisatie heeft ingeschreven bij simplerinvoicing.
Voor ondernemers is dit ID vrijwel altijd het unieke KvK-nummer. Overheidsinstanties gebruiken hiervoor het Organisatie-identificatienummer (OIN).
Met dit unieke ID (identifier) kunnen Softwareleveranciers (Access Points) kijken of dit bedrijf aanwezig is op het Peppol Netwerk en of deze elektronische facturen kan ontvangen.

Een PEPPOL ID bestaat uit een uniek nummer, zoals: Een KvK-nummer, BTW-nummer, IBAN of  het OIN-nummer (overheidsidentificatienummer).
Voorbeeld Peppol ID: 0106:34209714