In samenwerking met de Belastingdienst

Automatische Winst Aangifte in samenwerking met de Belastingdienst.

In samenwerking met de Belastingdienst heeft Asperion de afgelopen periode gewerkt aan de pilot “Automatische Winst Aangifte”. Hiermee kan de ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) zelf de winst of het resultaat van de onderneming doorsturen aan de Belastingdienst, waardoor dit al voor ingevuld is in de inkomstenbelasting (IB) aangifte. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt hieronder beschreven.  

Standaard Rekeningschema in RGS:

Er wordt gewerkt met een vast standaard rekeningschema op basis van het Referentie Grootboek Schema (RGS 3.1). Daarnaast is het schema in overleg met de Belastingdienst vastgesteld zodat het naadloos aansluit bij de IB aangifte. Door het schema te beperken wordt dit tevens overzichtelijker voor de ZZP’er. (ZZP’ers die gebruik maken van een kantoor dat aangesloten is bij Asperion kunnen in overleg het rekeningschema laten uitbreiden.)

Automatisch boekhouden:

Tijdens het ‘registreren’ van de gegevens in de administratie worden de ingevoerde bonnetjes, facturen en bankafschriften zoveel mogelijk automatisch verwerkt. ‘Slimme’ OCR technologie herkent de factuur of bon en zet deze op de juiste kosten en boekt eveneens (indien van toepassing) de BTW. Na elk kwartaal wordt de ZZP’er door de omzetbelasting (OB) aangifte ‘flow’ geleid en wordt de BTW aangifte via Digipoort direct naar de Belastingdienst verzonden. Het af te dragen bedrag kan eenvoudig via iDEAL betaald worden.

Boekhoudhulp:

Als tijdens het registreren van een inkoopfactuur wordt gedetecteerd dat de aanschaf wellicht opgenomen moet worden als investering, krijgt de gebruiker op dat moment bijvoorbeeld de vraag om deze aanschaf te activeren. Met deze slimme hulp tijdens het registreren kunnen vergissingen worden voorkomen.

Fiscaliseren van de administratie:

Om te komen tot een juiste winstaangifte ten behoeve van de IB aangifte krijgt de ZZP’er een vragenlijst die betrekking heeft op de IB aangifte met een begrijpelijke uitleg. Immers er zijn fiscale regels van toepassing op een aantal kosten en deze mogen niet altijd worden afgetrokken van de (fiscale) winst. Denk daarbij aan telefoon- of lunchkosten. Aan de hand van vragen wordt bepaald welk bedrag moet worden gecorrigeerd. Deze correcties worden in de administratie verwerkt. Ook voor het (zakelijk of privé) gebruik van de auto worden de gegevens uitgevraagd op een begrijpelijke manier en ook deze correcties worden in de administratie verwerkt.

Na het fiscaliseren zitten er in de administratie een aantal consistentie controles. Zo worden er een aantal boekhoudkundige controles uitgevoerd op de balans en wordt er een vermogensvergelijking toegepast.

Inkomstenbelasting (IB) aangifte:

Nu de administratie gefiscaliseerd is, kunnen de gegevens aan de Belastingdienst worden verstuurd. Daarnaast worden de gegevens in de sectie “Winst uit Onderneming” al voor ingevuld in de IB aangifte met gegevens die rechtstreeks uit het boekhoudpakket komen. Is er na controle toch nog iets niet goed? Dan zullen deze correcties éérst in de administratie moeten worden gedaan, zodat er een ononderbroken keten blijft bestaan en de winstaangifte sluit met de administratie.

Heeft u vragen? Neem contact op met de HelpDesk via: helpdesk@asperion.nl.

In een eerdere blog schreven wij over de eerste automatische winstaangifte die ingediend waren.

Klik hier voor meer informatie over Asperion voor accountancy.

Klik hier voor meer informatie over Asperion voor ZZP’ers.

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?