Wat is PSD2 en wat zijn de voordelen voor de ondernemer?

De termen PSD2 en PSD2-bankieren zijn de afgelopen tijd verschillende keren in diverse media verschenen. Maar wat is PSD2 precies en wat betekent dit voor de ondernemer?

Hieronder hebben wij op een rij gezet wat PSD2 is, wat PSD2 voor de ondernemer kan gaan betekenen en wat ondernemers hier van gaan merken bij het gebruiken van een online boekhoudprogramma.

PSD2 infographic

Wat is PSD2?

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Simpel gezegd is PSD2 de nieuwe Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. In Nederland heeft De Nederlandsche Bank (DNB) de taak om PSD2-vergunningen aan Third Party Providers (TPP’s) uit te geven en om toezicht hierop te houden. Deze vergunning biedt de Betaaldienstverlener toegang tot de betaalrekening van de ondernemers.

De vergunningsplicht geldt voor leveranciers die software aanbieden waarbij transactie- en rekeninginformatie wordt verwerkt, zoals (online) boekhoudprogramma’s.

Wat is er nieuw bij PSD2?

Banken zijn verplicht om deze TPP’S toegang te geven tot de betaalrekeningen. Hiervoor gelden uiteraard strikte voorwaarden, namelijk:

  • De TPP moet beschikken over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (of een andere Europese toezichthouder).
  • De ondernemer moet uiteraard altijd zelf toestemming geven voor de toegang.
  • De toegang geldt alleen voor de specifieke partij die de ondernemer daarvoor toegang heeft gegeven.

De mogelijkheden van PSD2 voor de ondernemer:

PSD2 biedt nieuwe mogelijkheden voor ondernemers:

  • Het delen van transactie- en rekeninginformatie (Account Information).

De ondernemer bepaalt zelf welke TPP’s toegang krijgen tot de betaalrekening. Na verleende toestemming mogen banken transactie- en rekeninginformatie gebruiken in aangeboden diensten, oplossingen en/of systemen zoals Asperion.

  • Het opzetten van betalingen (Payment Initiation).

Daarnaast kan er toestemming worden verleend voor het opzetten van betalingen. Hiermee kunnen belangrijke financiële taken verder geautomatiseerd worden, zoals bijvoorbeeld het betalen van inkoopfacturen vanuit het online boekhoudprogramma.

Vooral het uitwisselen van rekening informatie biedt veel voordelen. API’s (Application Programming Interface) maken het mogelijk om geautomatiseerd informatie uit te wisselen tussen de computersystemen van de banken en de TPP’s. Hierdoor is het niet meer nodig om handmatig banktransacties te downloaden en die vervolgens te uploaden in bijvoorbeeld het online boekprogramma.

De belangrijkste voordelen van PSD2:

  • Het besparen van tijd op de administratie door automatisering.
  • Handige mogelijkheden met betalingstransacties en data.
  • Zelf als ondernemer de controle houden over wat er gebeurt met transactie- en rekeninginformatie.
  • Actuele informatie m.b.t. de financiële situatie van de ondernemer. Dit stelt de ondernemer in staat om betere financiële beslissingen te nemen.

Als er gebruik wordt gemaakt van een online boekhoudprogramma zal de PSD2-wet de ondernemer extra kansen bieden door de verdere automatisering die de PSD2 mogelijk maakt.

Asperion en PSD2-vergunning:

Er worden strikte eisen gesteld aan de toekenning van een PSD2-vergunning. Uiteraard heeft Asperion de vergunningsaanvraag ingediend om de dienstverlening aan onze klanten nog verder uit te breiden.

Meer weten over de PSD2? De Nederlandsche Bank geeft hierover uitgebreide informatie.

Bekijk de Asperion API blog voor meer informatie over de Asperion API.

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?