Wat is een Tegenrekening?

Een tegenrekening is een boekhoudkundige term die verwijst naar een rekening die wordt gebruikt om een transactie op een andere rekening te compenseren. In de dubbele boekhouding, waarbij elke transactie wordt weerspiegeld in ten minste twee rekeningen, is de tegenrekening de rekening die de tegenovergestelde beweging van de hoofdrekening registreert.

 

Tegenrekeningen in Dagboeken

In de boekhouding worden dagboeken gebruikt om alle financiële transacties van een bedrijf vast te leggen. Elke transactie wordt geregistreerd als een journaalpost in het betreffende dagboek. Hierbij speelt de tegenrekening een cruciale rol. De debetpost weerspiegelt de rekening die wordt belast, terwijl de creditpost de tegenrekening is die wordt gecrediteerd. Dit systeem van dubbele boekhouding zorgt ervoor dat de boekhouding altijd in balans is.

 

Voorbeeld

Stel dat een bedrijf een betaling doet aan een leverancier. Deze transactie zou worden geregistreerd in het inkoopboek van de administratie. De betaling zou worden geregistreerd als een debetpost op de rekening van de crediteuren (de hoofdrekening) en als een creditpost op de bankrekening van het bedrijf (de tegenrekening).