De brexit is nu al een tijdje helemaal officieel. In de praktijk blijkt vervolgens dat de handel met het Verenigd Koninkrijk niet meer is zoals die was. Er is sprake van een compleet nieuwe situatie en dit levert logischerwijs ook vragen en name met betrekking tot de btw.

btw-vragen handel met het Verenigd Koninkrijk
Photographer: Emily Wang | Source: Unsplash

In dit artikel nemen we bij Asperion een aantal van de meest gestelde vragen met je door. Hierdoor krijg je in één klap duidelijkheid over bepaalde zaken die niet altijd even duidelijk meer blijken te zijn.

1. Verkoop goederen aan ondernemers in het Verenigd Koninkrijk: Waar moet je sinds 1 januari 2021 rekening mee houden op de verkoopfactuur en in de btw-aangifte?

Voor de btw valt het Verenigd Koninkrijk nu buiten de btw regels die gelden voor de EU landen. Hierdoor wordt dit in Nederland met 0% belast en dient dit te worden vermeld op de verkoopfactuur. De levering moet nu worden aangegeven bij vraag 3a in de btw-aangifte. Bij de douane moet vervolgens een aangifte ten uitvoer worden gedaan.

2. Inkoop van goederen uit het Verenigd Koninkrijk: Welke gevolgen heeft dit voor voor de btw?

De handel met het Verenigd Koninkrijk geldt in deze situatie als import. Invoerrechten en invoer-btw zijn nu van toepassing en moeten in Nederland worden afgedragen. Doe hiervoor bij de douane een aangifte ten invoer en draag invoer-btw af. Voor goederen onder de €22 geldt tot 1 juli een invoervrijstelling, waardoor er dus tot die tijd geen invoer-btw hoeft te worden betaald. Beschik je over een artikel-23-vergunning dan kun je de invoer-btw aangeven bij vraag 4a van de btw-aangifte. Voor meer details over o.a. verlaging van invoerrechten kun je het beste de belastingdienst site raadplegen.

3. Is het mogelijk betaalde btw in het VK terug te vragen?

Heb je in 2020 btw betaald in het VK? Dan kon deze nog via het portal van de Nederlandse Belastingdienst op de gebruikelijke manier tot 1 april 2021 worden gevraagd. Voor btw betaald in 2020 in Noord-Ierland geldt een uitzondering: deze mag ook nog na 1 april 2020 worden teruggevraagd. Voor facturen van na 1 januari 2021 kan de betaalde btw in VK niet meer worden teruggevraagd.

4. Hoe zit het met de btw bij levering van diensten aan een ondernemer in het VK na 1 januari 2021?

Het belasten van de dienst vindt plaats in het land van de afnemer. Op de verkoopfactuur moet worden vermeldt dat een ‘VAT Out of Scope’ levering betreft, in plaats van btw. Het hangt verder af van de precieze wetgeving in het VK of de áfnemer van de dienst nog btw moet aangeven. De gerealiseerde omzet hoeft niet in de Nederlandse btw-aangifte te worden aangegeven. (Daarbij gelden er op sommige gebieden uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij diensten aan onroerende zaken.)

5. Hoe zit het met de btw bij levering van diensten aan een particulier in het VK na 1 januari 2021?

De hoofdregel geeft aan dat de dienst belast is in Nederland. Hiervoor moet dan ook 21% in btw in rekening gebracht worden. Ook hier is sprake van enkele uitzonderingen en gelden andere regels, zoals bijvoorbeeld voor onroerende zaken en restaurants.

Alles mooi op één plek regelen? Kies dan nu voor Asperion voor het online bijhouden van de administratie.

Asperion – Online Boekhoudsoftware voor ondernemers die willen groeien!

Share This Story, Choose Your Platform!

Diensten aanbieden zonder zorgen!

Jij wil een stabiele betrouwbare dienstverlener zijn voor jouw klanten.

Dat kan alleen als je kan vertrouwen op jouw boekhoudpakket
én je leverancier als een echte business partner.

Wil je weten hoe jij dat kan bereiken door met Asperion te werken?